Bestimmung von N-nitrosaminen in kautschuken und vulkanisaten - Einfluß von inhibitoren

verfasst von
A. Blume, U. Giese, R. H. Schuster
Abstract

N-nitrosamines (NA) are detected in rubber and vulcanizates by methanol extraction and subsequent detection employing GC-TEA. The use of ascorbic acid as an inhibitor of nitrosation during extraction has a negative influence on the quality of the analysis. Interferences in the chromatogram hinder the classification and determination of N-nitroso dimethyl-amine (NDMA), N-nitroso diethylamine (NDEA) and N-nitroso dipropylamine (NDPA). This work elucidates the mechanism of the ascorbic acid disturbance. α-hydroxy acids decay at the temperature of the Chromatographic columns by generating CO which will give a signal like NO at the TEA-detector. The use of hydroquinone instead of ascorbic acid avoids these interferences. In this way the determination of NDMA, NDEA and NDPA is significantly improved.

Externe Organisation(en)
Deutsches Institut für Kautschuktechnologie e.V. (DIK)
Typ
Artikel
Journal
KGK-Kautschuk und Gummi Kunststoffe
Band
49
Seiten
532-537
Anzahl der Seiten
6
ISSN
0948-3276
Publikationsdatum
07.1996
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Maschinenbau, Polymere und Kunststoffe, Wirtschaftsingenieurwesen und Fertigungstechnik, Werkstoffchemie