Bestimmung von N-nitrosaminen in kautschuken und vulkanisaten - Einfluß von inhibitoren
- verfasst von
- A. Blume, U. Giese, R. H. Schuster
- Abstract
N-nitrosamines (NA) are detected in rubber and vulcanizates by methanol extraction and subsequent detection employing GC-TEA. The use of ascorbic acid as an inhibitor of nitrosation during extraction has a negative influence on the quality of the analysis. Interferences in the chromatogram hinder the classification and determination of N-nitroso dimethyl-amine (NDMA), N-nitroso diethylamine (NDEA) and N-nitroso dipropylamine (NDPA). This work elucidates the mechanism of the ascorbic acid disturbance. α-hydroxy acids decay at the temperature of the Chromatographic columns by generating CO which will give a signal like NO at the TEA-detector. The use of hydroquinone instead of ascorbic acid avoids these interferences. In this way the determination of NDMA, NDEA and NDPA is significantly improved.
- Externe Organisation(en)
-
Deutsches Institut für Kautschuktechnologie e.V. (DIK)
- Typ
- Artikel
- Journal
- KGK-Kautschuk und Gummi Kunststoffe
- Band
- 49
- Seiten
- 532-537
- Anzahl der Seiten
- 6
- ISSN
- 0948-3276
- Publikationsdatum
- 07.1996
- Publikationsstatus
- Veröffentlicht
- Peer-reviewed
- Ja
- ASJC Scopus Sachgebiete
- Maschinenbau, Polymere und Kunststoffe, Wirtschaftsingenieurwesen und Fertigungstechnik, Werkstoffchemie